layersublayer

Uw partner in mediaonderzoek

Onze nieuwe blog is beschikbaar

Celebrity endorsers effective at Instagram?
layersublayer

KlapperCom Blogspot

tv-trends, tv-formats, research: alles wat u wilt weten over trends, television formats, sponsoring and product placement

BN-er als influencer effectief op Instagram?

Uit het laatste rapport (zie literatuurlijst) over influencer marketing van het marketingblad Marketing Week bleek dat 84% van alle marketeers het een grote uitdaging vindt om de ROI van influencer marketing te bepalen. Ondanks deze uitdaging zijn marketeers over  het

algemeen wel van mening dat influencer marketing een effectieve strategie is om producten en diensten onder de aandacht van consumenten te brengen. En dat is niet zonder reden, want recent onderzoek liet zien dat wereldwijd 77% van alle consumenten actie onderneemt na het zien van een aanbeveling op social media van vrienden, familie of kennissen. Dit zou kunnen impliceren dat bloggers en vloggers die bekend zijn geworden op social media effectiever zouden zijn dan bekende personen die hun bekendheid niet ontlenen aan social media (zoals vanuit hun beroep of andere media, maar wel actief zijn op social media).

In de huidige onderzoeksliteratuur worden personen die groot zijn geworden op social media (zoals Anna Nooshin en Nicky de Jager) als niet-traditionele influencers aangeduid; personen die groot zijn geworden vanuit hun beroep (sporter, acteur, muzikant, tv-presentator etc.) of andere media maar wel actief zijn op social media worden vaak aangeduid als traditionele celebrity influencers. Marketeers en onderzoekers veronderstellen vaak dat niet-traditionele influencers effectiever zouden zijn om in te zetten bij campagnes omdat deze geloofwaardiger en authentieker zouden zijn en ook zouden behoren de groep van jongeren die men vertrouwt (ingroup). Maar is dat ook zo? Recent onderzoek laat zien dat dit niet altijd het geval is.

Laten we eerst eens bepalen waarom beide type influencers in staat zijn om consumenten te beïnvloeden. Influencers kunnen de betekenis die zij hebben verkregen overdragen op een merk wanneer zij producten of diensten aanbevelen. Zo kan bijvoorbeeld de betrouwbaarheid van een influencer een doorslaggevende rol spelen om consumenten te verleiden games te kopen. In een ander geval kan de fysieke aantrekkelijkheid van een influencer een doorslaggevende rol spelen om consumenten te verleiden om bijvoorbeeld beautyproducten te kopen. Onderzoek laat zien dat het van belang is dat de eigenschappen waarover een influencer beschikt, passen bij een aanbevolen merk of dienst, anders vindt er geen betekenisoverdracht plaats. Maar hoe verloopt deze betekenisoverdracht precies en hoe raken consumenten overtuigd door de boodschap van een influencer? Dit proces kan worden uitgelegd aan de hand van de Social Influence theorie.

Deze theorie geeft twee mechanismen aan, die een rol kunnen spelen bij het veranderen van houdingen en gedragingen van consumenten naar aanleiding van een boodschap van een influencer, namelijk door middel van internalisatie en/of identificatie. Internalisatie van een influencerboodschap vindt plaats wanneer de influencer wordt geassocieerd met geloofwaardigheid. Hierbij spelen kenmerken als expertise, betrouwbaarheid, authenticiteit en welwillendheid (goodwill) een rol. De consument neemt dan de houding en het gedrag van de influencer over omdat zijn/haar eigen ideeën en waarden aansluiten bij die van de influencer. Identificatie vindt plaats wanneer de influencer wordt geassocieerd aantrekkelijkheid. Hierbij spelen kenmerken een rol als uiterlijke overeenkomst tussen influencer en consument, waardering en bekendheid van de influencer. De consument neemt zo de houding en het gedrag over omdat het de consument in staat stelt een gewenst imago van zichzelf te creëren naar de buitenwereld. Hierbij speelt de inhoud van de boodschap een minder belangrijke rol. Met andere woorden de consument vindt het fijn wanneer hij/zij wordt geassocieerd met de influencer en wil dat ook graag aan de buitenwereld tonen.

Er is echter nog weinig bekend over het verschil in effectiviteit van traditionele en niet-traditionele influencers. Daarnaast is ook weinig bekend welke mechanismen de effectiviteit van verschillende influencers kunnen verklaren. Maar zijn niet-traditionele influencers effectiever dan traditionele influencers? Hierover is geen duidelijkheid tot nu toe.

Om hierover inzicht te verschaffen, is het afgelopen jaar (2019) in samenwerking met master studenten Communicatiewetenschap van de Vrije Universiteit (Amsterdam) onderzoek verricht naar de effectiviteit van de twee typen influencers: traditionele versus niet-traditionele celebrity influencers die in de top 10 staan van Nederlandse Instagrammers. Hiervoor zijn 8 verschillende experimenten uitgevoerd met verschillende Instagram influencers (zowel traditioneel als niet-traditioneel). In tabel 1 staat een overzicht van de onderzochte bloggers/vloggers op Instagram. In de rijen staan de namen van influencers die in elk experiment tegenover elkaar zijn onderzocht. Bij elk experiment kreeg de helft van de deelnemers een traditionele celebrity influencer te zien en de ander andere helft kreeg een niet-traditionele influencer te zien. Beide influencers brachten elke keer hetzelfde type product onder de aandacht (meestal beautyproducten). Bij elk experiment  werd gekeken naar verschillen in merkattitude en/of koopintentie tussen traditionele en niet-traditionele influencers.

 

 

 

 

 

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat traditionele celebrity influencers – vooral indien men bekendis van tv – effectiever zijn dan niet-traditionele influencers als het gaat om het beïnvloeden van merkattitudes en koopintenties. Dus wanneer traditionele celebrity influencers (bekend van tv) zoals Nicolette van Dam, Bregje Heinen, Gwen van

Poorten en Shelly Sterk worden vergeleken met niet-traditionele influencers zoals Nina Warink, Mascha Feoktistova, Noor de Groot of Diane Leeflang, dan zijn tv-presentatrices op Instagram effectiever. Zet je daarentegen traditionele celebrity influencers (bekend als model) tegenover niet-traditionele influencers, dan zijn juist de niet-traditionele influencers effectiever. In dat laatste geval betekent het dat niet-traditionele influencers zoals Claartje Rose, Nienke Plas en Mascha Feoktistova effectiever zijn dan niet zoals Kim Feenstra, Sanne Kramer en Romee Strijd. Opvallend is ook dat niet-traditionele influencers niet altijd effectiever zijn omdat zij geloofwaardiger zijn zoals vaak wordt verondersteld. Een blogger als Nienke Plas wordt zowel aantrekkelijker als geloofwaardiger ervaren dan een model als Sanne Kramer. Consumenten nemen dus niet alleen de expertise, betrouwbaarheid, authenticiteit en goodwill in overweging als het gaat om beïnvloeding, maar ook uiterlijke kenmerken zoals aantrekkelijkheid, bekendheid en overeenkomsten tussen influencer en consument. Op basis van dit onderzoek kan worden gesteld dat de invloed van bekende tv-persoonlijkheden op social media niet moet worden uitgevlakt. Deze personen zijn vaak ijzersterke merken. Zij worden op de zenders waar ze presenteren als zeer geloofwaardigheid en aantrekkelijk gepositioneerd. En wanneer social mediagebruikers de presentatrices ook zo ervaren, dan zijn ze uitermate geschikt om in te zetten in influencer campagnes. Als men de keus heeft tussen een model als traditionele celebrity influencer of een niet-traditionele influencer in te zetten in een campagnes, dan kan men beter kiezen voor een niet-traditionele influencer. Conclusie is  ook dat  zowel internalisatie als identificatie een rol  kunnen spelen bij de effectiviteit van influencers.

Charles Vaneker

Literatuur

 • De Veirman, M., Cauberghe, V., & Hudders, L. (2017). Marketing through Instagram influencers: the impact of number of followers and product divergence on brand attitude. International Journal of Advertising, 36(5), 798-828.
 • Djafarova, E., & Rushworth, C. (2017). Exploring the credibility of online celebrities’ Instagram profiles in influencing the purchase decisions of young female users. Computers in Human Behavior, 68, 1-7.
 • Halima, N. B., Skandrani, H., & Ayadi, N. (2017). Celebrity Endorsement on Social Networks Sites: Impact of his/her credibility and congruence with the endorsed product, on the consumer’s information adoption and dissemination Digital Economy. Emerging Technologies and Business Innovation: Springer, Cham.
 • Jin, S. V., & Ryu, E. (2018). Celebrity fashion brand endorsement in Facebook viral marketing and social commerce: Interactive effects of social identification, materialism, fashion involvement, and opinion leadership. Journal of Fashion Marketing and Management: An International Journal, 0(0), null.
 • Kamins, M. A., & Gupta, K. (1994). Congruence between spokesperson and product type: A matchup hypothesis perspective. Psychology & Marketing, 11(6), 569-586.
 • Kapitan, S., & Silvera, D. H. (2016). From digital media influencers to celebrity endorsers: attributions drive endorser effectiveness. [journal article]. Marketing Letters, 27(3), 553-567.
 • Lee, J. E., & Watkins, B. (2016). YouTube vloggers’ influence on consumer luxury brand perceptions and intentions. Journal of Business Research, 69(12), 5753-5760.
 • Ohanian, R. (1991). The impact of celebrity spokespersons’ perceived image on consumers’ intention to purchase. Journal of advertising Research, 31(1), 46-54.
 • Penny, S. (2019). Proving the ROI of influencer marketing is challenging but it can be done. Marketing Week.
 • Phua, J., Jin, S. V., & Kim, J. (2017). Gratifications of using Facebook, Twitter, Instagram, or Snapchat to follow brands: The moderating effect of social comparison, trust, tie strength, and network homophily on brand identification, brand engagement, brand commitment, and membership intention. Telematics and Informatics, 34(1), 412-424.
 • Zhu, J., & Tan, B. (2007). Effectiveness of blog advertising: Impact of communicator expertise, advertising intent, and product involvement. ICIS 2007 proceedings, 121.

 

 

Posted by Klapper  |  0 Comment  |  in branded YouTube channel, Influencer marketing, Nicky de Jager, Nicolette van Dam, user generated content

Let op de Kassa, Wegmisbruikers en Bezopen Bestuurders

Bij de jaarwisseling is het altijd interessant even stil te staan bij wat er te zien is geweest op televisie.

Voor RTL waren het in 2017 Goede Tijden Slechte Tijden. Kijkcijfers daalden, er was kritiek op RTL Late Night, maar er waren ook hoogtepunten: Oh wat een Jaar!, het was Het Perfecte Plaatje.
Het Zijn Net Mensen bij RTL, want Chantal blijft Slapen, Gordon gaat Trouwen en Van der Vorst ziet Sterren, maar ze hebben ook Foute Vrienden. De vraag is of het Uitstel van Executie is voor RTL, of Helemaal het Einde?
Voor 2018 een goede raad voor RTL: houd focus, pas op voor Bezopen Bestuurders en Idioten op de Weg.

SBS is in 2017 een beetje tegengevallen. Circus Gerschtanowitz bleek geen circus, en het Utopia bleek eindig te zijn. Maar ze hebben bij SBS wel een Hart van Nederland, en in geval van Bonje bij de Buren, Komt een man bij de dokter en Mr.Frank Visser doet uitspraak.
Het was voor SBS De Grote Verhuizing en De Grote Verbouwing want de SBS-zenders vallen nu onder Talpa Network. Nu kan SBS niet meer VtwonenZelf aan de slag, maar hoeven er ook geen Talenten Zonder Centen meer te zijn.
Voor 2018 een goede raad voor SBS: pas op voor Wegmisbruikers, anders springt Stegeman op de Bres.

Voor de NPO was er in 2017 in elk geval nog Hollands Hoop, waarvan ook een versie in het buitenland wordt gemaakt. Voor de publieke omroep was het soms balanceren Van A naar B en BinnensteBuiten gekeerd.
Het ene moment voelde de NPO zich Maestro, het andere moment zeiden ze Sorry voor Alles. Voor de een is het Tegenlicht, de ander hoopt op Andere Tijden, en een derde zei: Ik Vertrek. Ook bij de NPO zijn mensen zoekende: Filemon op de Wallen, Lauren! Op Ibiza, Jan als De Belastingman en Sophie in de Mentale Kreukels. Maar De Wereld Draait Door toch?, denken ze bij de NPO, nu ook Jinek afwisselt met Pauw.
Voor 2018 een goede raad voor de NPO: let op de Kassa en stel de Radar op tijd bij.

En natuurlijk voor allen een succesvol en voorspoedig 2018 toegewenst!

Agnes Dijker
Charles Vaneker
Klapper Communicatie
KlapperCom Consultancy

Posted by Klapper  |  0 Comment  |  in Bezopen bestuurders, De Grote Verhuizing, Filemon op de Wallen, Foute Vrienden, Geen categorie, Hart van Nederland, Helemaal het Einde, Hollands Hoop, Ik Vertrek, Kassa, Oh wat en jaar!, Sorry voor Alles, Tegenlicht, Wegmisbruikers

Nieuw wetenschappelijk inzicht: drivers voor engagement, shares en likes

In 2016 zijn er wereldwijd in totaal 2 miljard sociale mediagebruikers geregistreerd. Elke dag worden 95 miljoen foto’s geüpload naar Instagram en wordt 300 uur video geüpload naar YouTube. Sharing, liking en het creëren van engagement zijn belangrijke doelen voor marketeers om merkcommunicatie te verspreiden via sociale media, en deze doelen spelen een rol bij het opzetten van een creatieve strategie. In deze blog bespreek ik, op basis van twee recente onderzoeksartikelen wat er bekend is over onderzoek naar de drivers van het creëren van engagement, sharing en liking.

Media-inhoud

In de artikelen wordt onderzoek gerapporteerd dat laat zien dat emotionele media-inhoud effectief is om gebruikers aan te zetten om inhoud te delen op sociale media. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek naar nieuws in de New York Times dat berichten die emotionele reacties oproepen eerder worden gedeeld dan berichten die geen emoties oproepen. Bovendien blijkt dat vooral nieuwsberichten die negatieve emoties (t.o.v. van geen emoties) bevatten (zoals walging) een grotere kans hebben te worden gedeeld.

De onderzoeksartikelen laten ook zien dat persuasieve inhoud (zoals filantropische en emotioneel) de engagement meer verhoogt dan informatieve inhoud zoals prijzen, beschikbaarheid en productkenmerken. Dit is niet het geval wanneer persuasieve en informatieve inhoud worden gecombineerd. Het gecombineerde gebruikt verhoogt ook de engagement.

De artikelen beschrijven ook onderzoek hoe effectief het gebruik van hashtags en URL’s in sociale mediaberichten is. Het gebruik van hashtags op Twitter kan het delen van inhoud bevorderen. Echter het gebruik van URL’s op Facebook beïnvloedt het geven van reacties op Facebook negatief.

Ook persoonlijke overwegingen van gebruikers kunnen een rol spelen bij het delen van inhoud op sociale media. Uit onderzoek is bekend geworden dat sociale mediagebruikers vaak berichten delen om hun imago vorm te geven. In dat geval wordt alleen die inhoud gedeeld die overeenkomt met het gewenste beeld dat men van zichzelf wil uitdragen.

Voor het liken van sociale media-inhoud is de wijze waarop de boodschap vorm wordt gegeven bepalend. Een onderzoek naar 8 miljoen foto’s op Instagram laat zien dat over het algemeen meer likes krijgen:
– de lichtgekleurde foto’s t.o.v. donkergekleurde foto’s;
– de duck face selfies t.o.v. realistische selfies;
– de foto’s met lage verzadiging van de kleur grijs (saturation) t.o.v. foto’s met hoge verzadiging;
– en de foto’s met één dominante kleur t.o.v. foto’s met meerdere kleuren.

Sociale invloed en gebruiker gerelateerde factoren

De meeste marketers weten inmiddels wel dat social influencers een belangrijke rol kunnen spelen in een marketingcampagne. Het onderzoek uit de artikelen bevestigt dit. Koopintenties van influencers worden op basis van ‘social comparison’ vaak door gebruikers gekopieerd, en die spiegelen zich aan het koopgedrag van de influencers vanwege zijn/haar status of bekendheid. Ook blijkt dat het aantal volgers en personen die men volgt een bijdrage levert aan het delen van berichten. Belangrijk is tevens te vermelden dat seeding strategieën – gericht op influencers – vaak effectiever zijn dan seeding strategieën die gericht zijn op het bereiken van grote aantallen individuen.

De ervaring van een sociale mediagebruiker en zijn/haar leeftijd kan de engagement met de inhoud positief beïnvloeden. Uit onderzoek naar online communities komt naar voren dat posts van nieuwkomers op het platform minder worden beantwoord dan van gebruikers die al langer op het platform actief zijn.

Overeenkomst (fit) van inhoud met gebruiker
Op sociale media zijn verschillende gebruikersgroepen te identificeren: groepen die over één onderwerp communiceren en groepen die over meerdere onderwerpen communiceren. Het onderzoek laat zien dat juist bij groepen die over één onderwerp communiceren de inhoud op de groep moet worden afgestemd om het delen te bevorderen.

Conclusies
Het onderzoek uit de besproken artikelen is hieronder in de afbeelding schematisch weergegeven. Het laat zien dat media-inhoud factoren, gebruiker gerelateerde factoren en de overeenkomst tussen inhoud en gebruikers (fit factoren) een rol kunnen spelen bij het creëren van engagement, sharing en liking. Voor meer gedetailleerde inzichten kun je te rade gaan bij de hieronder gegeven referenties!

 

 

Charles Vaneker

Senior Research & Media consultant

Bronnen

Brandwatch. (2017). Marketing: 105 amazing social media statistics and facts

Jaakonmäki, R., Müller, O., & Vom Brocke, J. (2017). The impact of content, context, and creator on user engagement in social media marketing. Paper presented at the Proceedings of the 50th Hawaii International Conference on System Sciences, Hawaii.

Zhang, Y., Moe, W. W., & Schweidel, D. A. (2017). Modeling the role of message content and influencers in social media rebroadcasting. International Journal of Research in Marketing, 34(1), 100-119. doi:https://doi.org/10.1016/j.ijresmar.2016.07.003

Posted by Klapper  |  0 Comment  |  in Instagram, marketing strategy, onderzoek, social media, user generated content

Lineaire TV op YouTube: de millenials zijn weer terug!

De laatste tijd is er steeds meer discussie over het bestaansrecht van lineaire televisie. Zo zouden steeds meer kijkers afscheid nemen van het ouderwetse lineaire medium en overstappen naar betaalde VOD platformen als Netflix en YouTube. Maar verdwijnen er nu echt wel zoveel kijkers zoals vaak wordt beweerd? En is lineair kijken bij millennials echt helemaal uit zoals vaak in de media naar voren komt?

Uit de Nielsen cijfers van 2016 blijkt dat 11% van de kijkers in Europa betalen voor uitzendingen of VOD programma’s. En in landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk kijkt men gemiddeld zo’n 15 minuten per dag naar betaalde VOD diensten. En daarnaast kijkt men in Nederland gemiddeld 183 minuten (2016) lineaire TV per dag. In het Verenigd Koninkrijk is dat zelfs nog meer: gemiddeld 240 minuten per dag. Dus het aandeel betaalde VOD is nog niet erg groot in vergelijking met lineaire televisie, dat echt nog en massamedium is.

En dat is ook de reden waarom vloggers multiscreen gaan.  De vloggers van het Nederlandse programma Katwalk over fashion, beauty en entertainment werd in 2016 eerst uitgezonden op RTL MCN en later kreeg het een eigen timeslot op de commerciële zender RTL5.

En niet alleen voor lokale spelers blijft TV een aantrekkingskracht houden. Ook internationale spelers willen graag hun content op televisie distribueren, zoals Facebook in 2017 aankondigde om video te willen aanbieden via een app op de set top box. Ook videoplatform Vice zendt bijvoorbeeld in Nederland en de VS via de kabel lineair uit.

Maar is er ook een omgekeerde beweging gaande, namelijk dat traditionele tv-omroepen hun programma’s gaan verspreiden via allerlei online platforms. Zo kondigde de Amerikaanse zender CBS in 2017 aan om tv-abonnementen te gaan aanbieden via Google. Vergelijkbare deals staan op stapel met zenders als FOX Sports FX en National Geographic Channel. En YouTube kondigde in juli 2016 aan dat ze YouTube Unplugged willen lanceren, die allerlei traditionele Amerikaanse zenders (waaronder CBS, ABC, ESPN) gaat distribueren. Dit zou ook een mogelijkheid kunnen zijn voor de Nederlandse omroepen. Maar vooralsnog hebben de Nederlandse omroepen ervoor gekozen hun zenders aan te bieden via o.a. het online platform NLziet.

Het online doorgeven van Nederlandse tv kanalen via allerlei internationale online platforms zou waarschijnlijk ook het lineair kijken door millennials kan vergroten. Zeker omdat er allerlei nieuwe “TV zenders” op online platforms (YouTube) ontstaan die kwaliteitscontent on demand en/of lineair aanbieden. Een videoplatform als Crackle brengt premium content met programma’s als Comedian in cars getting coffee en actieseries zoals Cleaners over een getraind team van huurmoordenaars. AOL originals brengt zelfs een talkshow – Parkbench – waarin Steve Buscemi met gewone New Yorkers praat in een park. The show won in 2016 zelfs een Emmy Award.

Opvallend is dat er steeds meer live videoplatforms op de markt verschijnen, waarnaar lineair wordt gekeken. Voorbeelden zijn het live gaming kanaal Twitch  en het live kanaal van de serie Spongebob.

Het lijkt erop dat lineair televisiekijken bij millennials heeft afgedaan. Maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met het oubollige imago van  de traditionele manier van tv-kijken via kabel of ether, gezien de opkomst van online lineaire kanalen die populair zijn bij millennials. Daarom zouden Europese omroepen in het algemeen en Nederlandse omroepen in het bijzonder erover moeten nadenken om hun zenders ook via YouTube te gaan distribueren. De kabelaars betalen de omroepen immers voor de  distributie van hun zenders, en waarom zou YouTube de omroepen dan niet betalen voor zenderdistributie? Door distributie van traditionele tv-kanalen via YouTube zou het zo maar kunnen dat millennials “ouderwets lineair” gaan kijken naar de lineaire kanalen, maar dan wel online.

Charles Vaneker

Senior Research and Media consultant

Posted by Klapper  |  0 Comment  |  in Geen categorie, Multi Channel Network, Nederlandse kijker, Nederlandse televisie, Netflix, NL Ziet, online video, online video formats, RTL MCN, RTL Nederland

De meest extreme, bizarre en innovatieve Tv-formats

De distributie van tv-kanalen zal in 2017 veel concurrentie gaan krijgen van streaming diensten zoals Knippr en NLziet, die live kijken via internet mogelijk maken. Dit zal er niet alleen toe leiden dat video formats veel meer data gedreven ontwikkeld zullen worden, maar het zal adverteerders ook veel meer mogelijkheden bieden om na te gaan wat wel en niet werkt als het gaat om advertentie-inhoud.
Een mooi voorbeeld van dit laatste werd op door Nederlandse bedrijf Blckbrd Soundbranding op de Screenforce bijeenkomst van 15 december 2016 getoond. Tijdens deze presentatie werd aangegeven dat ook de creatie van commercials in de toekomst aangepast zullen worden aan het profiel van de consument op een platform als Spotify. Ook zullen OTT en digitale diensten in 2017 zoals Netflix en Amazon blijven groeien, maar waarschijnlijk zullen deze online streaming diensten zich vooral richten op de productie van fictie. Voorlopig zal traditionele televisie een belangrijke rol blijven spelen bij de productie van non-fictie zoals spelshows, live events, reality en docusoaps, en biedt het zo de adverteerders een platform voor het creëren van massabereik. Onderzoek van Strategy Analytics Digital Media Strategies service (DMS) in het rapport “Top Ten Digital Media Predictions for 2017” laat immers zien dat tv-stations in de VS hun advertentietijd in 2017 vooral op brede doelgroepen gaan verkopen. Daarom zal traditionele televisie ook in 2017 een belangrijke rol blijven spelen bij het ontwikkelen van creatieve formats en het creëren van massabereik voor adverteerders.

Dit is de reden dat ik in deze blog niet alleen vooruit wil kijken maar ook wil terugkijken naar 2016 en aandacht besteden aan een aantal bizarre, extreme en innovatieve formats. Een opmerkelijk bizar format in 2016 was Resurrection Makeover geproduceerd door FijiTV. In het Japanse programma wordt een overleden familielid opnieuw tot leven gewekt door gebruik te maken van speciale make-up techniek. In de videoclip van het programma is te zien hoe de (aan kanker) overleden man tot leven wordt gewekt. Zijn Japanse vrouw ontmoet haar man weer op het moment dat hij haar favoriete liedje ten gehore brengt.

Een bizar en extreem format afgelopen jaar was te zien op het Engelse commerciële kanaal Sky1, Dogs might fly. Het is een spel show waarin 12 asielhonden de competitie met elkaar aangegaan in allerlei spelletjes zoals drum en speedboot wedstrijden. De winnende hond wordt uiteindelijk geleerd om een vliegtuig te besturen.

Een echt innovatief programma was te zien op National Geographic Channel: Mygration, dat een nieuwe twist geeft aan het bekende survivor-format. De serie laat een groep van 20 survivalexperts zien, die in 6 weken door de Afrikaanse savannen trekken om zo de trekroute van de wilde dieren in Afrika in kaart te brengen.

Het vierde format van 2016 dat ik onder de aandacht wil brengen, is het innovatieve programma Stars of Science. Het pan Arabische edutainment format wordt mogelijk gemaakt en gefinancierd door de Qatar Foundation for Education, Science and Community Development, een platform voor innovatie in de regio. Het programma brengt 12 wetenschappers en technologie ondernemers in contact met grote ondernemers uit de high tech industry om zo nieuwe innovatieve producten te ontwikkelen. Uiteindelijk selecteren een vak- en een publieksjury de beste vier ondernemers die een geldbedrag van US$ 600.000 mogen verdelen.

Ik ben benieuwd welke innovatieve en extreme formats in 2017 gaan verschijnen.

Charles Vaneker
Senior Media and Research consultant

Posted by Klapper  |  0 Comment  |  in : tv-trend, Dogs might fly, Mygration, Netflix, NL Ziet, Resurrection Makeover, Stars of Science, tv-format

Maatschappelijke trends en Tv-formats

 “Teveel zitten is een bedreiging voor de gezondheid”

Onderzoek uit 2014 van de Eurobarometer laat zien dat Nederlanders en Denen meer dan 8,5 per dag zitten. De Portugezen, Maltezen, Slovenen, Roemenen en Hongaren zitten het minst, zo’n 2,5 uur per dag. De cijfers van de Nederlandse Leefstijlmonitor van het RIVM (201%) lie
t zien dat jongeren zelfs meer dan 10 uur per dag zitten. Huiswerk maken, gamen en tabletgebruik dragen bij aan deze leefstijl. Inmiddels is aangetoond dat teveel zitten obesitas 2 en een kortere levensduur kan veroorzaken. Gezondheidwetenschappers adviseren daarom de leefstijl te veranderen, door meer trappen te lopen, de fiets te nemen naar school of werk, collega’s niet meer per mail of whatapp te benaderen maar gewoon even langs te lopen of een alarm op je mobiel in te stellen voor het maken van een wandelinkje en tijdens mobiel bellen. Meer door het huis lopen draagt ook bij aan een gezonde levenstijl. Een inspirerend idee voor een gameshow of reality serie?

Niet alleen te veel zitten is een bedreiging voor onze gezondheid, maar ook te lang werken in dezelfde omgeving draagt bij aan een slechte gezondheid. Daarom experimenteren verschillende organisaties met het wisselen van werkplek. Het Nederlandse Regiomatch startte onlangs een experiment met het wisselen van werkplek om zo de productiviteit en creativiteit van werknemers te verhogen

“Werknemers gezonder wanneer zij van werkplek wisselen”

De meeste werkgevers denken dat het wisselen van werkplek slecht is voor de werknemersloyaliteit, maar het tegendeel is vaak waar. Zo wisselde het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB  beveiligingspersoneel met het VUMC. Het bleek dat het personeel daardoor gemotiveerder, gezonder  en productiever is. Eerdere Tv-programma’s zoals Extreme job swap (Zodiak) en Beroepen zonder grenzen (Professions without frontiers, Kanaal Eén, België) richten zich vooral op de aard van de gewisselde beroepen en niet op de productiviteit en de gezondheid van de werknemers. Dus een andere invalshoek voor een nieuw swap Tv-programma?

Een andere manier om de gezondheid van werknemers te veranderen is het verbeteren van de voedselkwaliteit. De Deense overheid probeert dit te doen met de ondersteuning van de campagne voor  “Økologiplan” met €54 miljoen.

 “Organisch voedsel wordt steeds populairder”

Deze campagne heeft als doel om het biologisch akkerareaal te verdubbelen in 2020. Het Deense bedrijf Arla was enthousiast over het plan. Dit bedrijf verkocht immers in 2015 al een record hoeveelheid organische producten aan de Deense publieke sector. Wellicht een goed idee voor serieuze documentaire?

Charles Vaneker

Senior Research and Media consultant

 

Posted by Klapper  |  0 Comment  |  in : tv-trend, Beroepen zonder grenzen, Denmark, Extreme job swap, maatschappelijke trends, societal trends

Overleeft televisie de concurrentie?

Op het MPJC jaarcongres gaf Gary Carter (voormalig COO van FremantleMedia)  in 2012 aan dat het succes van een tv-format is af te meten aan het aantal landen waarin het wordt uitgezonden. Maar met de komst van nieuwe videoplatforms en allerlei social media als Twitter, YouTube en Facebook maakt dat het uitzenden van een format op TV niet alleen meer het criterium van succes is.

Op dit moment kunnen format producenten op verschillende manieren hun formats ten gelde maken. Het in mei 2016 gelanceerde Amazon Video Direct biedt makers van video’s 55% van de reclame-inkomsten aan. Ook YouTube laat makers participeren in de opbrengst van de reclame-inkomsten door ze 68% van de  reclame-inkomsten aan te bieden. Dat betekent dat een video als Gangnam Style op YouTube – dat in 2013 een miljard views bereikte – de maker al gauw zo’n 8 miljoen dollar heeft opgeleverd.

En dat is een van de redenen waarom traditionele tv-zenders en producenten over de hele wereld fors investeren in de opzet van hun eigen online distributiekanalen op YouTube en/of eigen videoplatformen. Zo investeerden Rupert Murdoch’s 21st Century FOX en Sky dit jaar zo’n 15 miljoen dollar in de eigen betaalde streaming service FuboTV. Een abonnement op het kanaal kost 10 dollar per maand en biedt verschillende sportkanalen, series, documentaires aan in het Portugees, Spaans en Engels. En in Nederland heeft RTL een eigen MCN opgezet waarop de eigen sterren en webseries te zien zijn. Daarnaast heeft RTL een meerderheidsbelang in Divimove en Stylehaul. RTL’s development manager Jelmer Wind gaf in een expertsessie in juni 2016 bij SPOT (nu: Screenforce) aan dat de digitale strategie van RTL bestaat uit distributie, content productie en het creëren van bereik.

Traditionele tv-kanalen kunnen ook niet achterblijven omdat ze worden beconcurreerd vanuit verschillende kanten. Enerzijds globaliseert de grootste streaming dienst Netflix door series en films in meer dan 130 landen te laten zien waaronder ook grote Aziatische markten als China, India en Korea. En dit zal zich alleen maar doorzetten aldus Netflix CEO Reed Hastings in zijn presentatie bij de Consumer Technology Association in januari van dit jaar. Anderzijds investeert Netflix in Europa in de productie van lokale formats. Zo kondigde Netflix investeringen aan in series als Crown (VK), Marseille (Frankrijk) en Suburra (Italië).

Maar er zijn inmiddels ook meer lokale videoplatforms die hun eigen content produceren zoals Makers Channel die traditionele televisiekanalen beconcurreren. En dan hebben we het nog niet over streaming sites als YouTube en Apple Music, die ook eigen webseries produceren. Zo lanceerde Apple Music in maart The Score, een docu over verschillende music stromingen zoals bijvoorbeeld een hip-hop stroming gebaseerd op de muziek van de Ojibwa stam wonend in een reservaat in Minnesota. En Apple kondigde afgelopen februari aan een deels autobiografische dramaserie Vital Signs te maken met niemand minder dan Dr. Dre om Apple Music the promoten.

 

Maar ook merken beconcurreren traditionele tv-kanalen. Modemerk Burberry lanceerde een eigen kanaal op Apple TV, om de nieuwe mannenmodelijn live te presenteren.

Het gevolg van de opkomst van nieuwe videoplatformen is dat de omroepen en producenten ook worden beconcurreerd op het terrein van het licenseren van videoformats. Tot een paar jaar terug was dit het domein van de traditionele omroepen, distributeurs  en tv-producenten. Inmiddels zijn er ook videokanalen, zoals het Amerikaanse Fine Brother Entertainment (eigenaar van het YouTube kanaal REACT channel), die hun videoformats aan andere online videokanalen licenseren. Het bekendste format is het ‘React-format’ dat in verschillende versies als Kids React, Teens React, Elders React  wordt gelicenceeerd aan andere YouTube videomakers. In Kids React laat men reacties van kinderen zien op een videogame, die ze kijken op het YouTube kanaal Mine Cart. Vervolgens worden clips vertoond van kinderen die reageren op vragen waarom ze wel of niet kijken naar Mine Cart. In de volwassen versie laat men reacties van volwassenen zien op beelden van bijvoorbeeld de dit jaar overleden zanger Prince.

Maar is traditionele televisie hiermee afgeschreven als een belangrijk medium om met formats geld te verdienen? Misschien valt dit reuze mee, want inmiddels zien we veel videoplatforms die juist hun videoformats graag op televisie willen vertonen. In 2015 kondigde het Amerikaanse videoplatform Vice aan om 37 nieuwsspecials te maken voor het Amerikaanse HBO, en ook in Nederland gaan MCN’s voor televisiekanalen produceren. Daan Sip van MCN Social1nfluencers kondigde op de SPOT expertsessie (nu: Screenforce) aan dat een deel van de aandelen is verkocht aan het Nederlandse SBS. En zo zijn de vloggers George en Veras van het format Fijne vrienden inmiddels op de SBS internetzender S1.tv te zien en tegelijkertijd op de lineaire SBS-zender Veronica.

De traditionele televisie kan de schade – als gevolg van de concurrentie  – beperken indien een multiscreen digitale strategie wordt gevolgd.

Charles Vaneker

Senior Research & media consultant

Posted by Klapper  |  0 Comment  |  in Amazon Video Direct, Crown, Divimove, FuboTV, Makers Channel, Marseille, Netflix, React Channel, RTL MCN, RTL Nederland, SBS, social media, Stylehaul, Suburra, Vice.

Hoe de inhoud van een branded YouTube kanaal te optimaliseren?

Vandaag is de officiële lancering van onze nieuwe website (www.klappercom.nl) en onze nieuwe onderzoektool ReelRater™, ontwikkeld in samenwerking met technologieprovider ActiveReaction. ReelRater™ meet de waardering (likeability) van seconde-tot-seconde als het gaat om YouTube video’s, Tv-commercials, Tv- en radioprogramma’s, promo’s en trailers. De tool is te gebruiken op alle apparaten en platforms. Wij willen u laten zien hoe de onderzoektool werkt en welke inzichten het kan bieden voor het optimaliseren van een branded YouTube kanaal.

Business case

photodune-6028779-mobile-phone-m transparant +screenshot 150Hiervoor gebruiken we een business case: de inhoud van een branded YouTube kanaal van een (geanonimiseerd) Nederlands A-merk. Op het kanaal worden voornamelijk ‘how- to’video’s en instructievideo’s aangeboden, waarvan er twee uit deze categorieën zijn onderzocht. Doel van het onderzoek was om de waardering van een ‘how-to’ video (duur 1:56 min.) en van een instructievideo (duur 3:30 min.) vast te stellen, voor kijkers die het YouTube kanaal nog nooit hadden bezocht. Daarnaast wilden we door middel van het onderzoek vaststellen in hoeverre de kijkers bereid zijn de video’s te liken, van commentaar te voorzien (betrokkenheid) en/of abonnee te worden van het kanaal (gedrag). De kijkersgroep bestond uit een hoog opgeleide jonge doelgroep (leeftijd 18-30) die met onderzoektool ReelRater™ deze video’s van-seconde-tot-seconde (kwantitatieve response) beoordeelden via een laptop, smartphone of tablet. Op het hoogste en op het laagste punt van de individuele waardering werden de kijkers ook gevraagd naar de reden van de hoge en lage waardering (kwalitatieve response). Nadat de video’s waren beoordeeld vulden de deelnemers een vragenlijstje in.

Waardering van video’s

In onderstaande grafieken is de van-seconde-tot-seconde waardering weergegeven van beide video’s. Elke video is gewaardeerd door een andere groep. Op de horizontale as staat de tijd weergegeven en op de verticale as de waardering op een schaal van 10-100.
De waardering van de instructievideo (links) laat een grillig verloop zien. De waardering daalt in de eerste 40 seconden van de instructievideo tot een dieptepunt. Dat duidt erop dat de kans erg groot is dat de kijkers in het eerste gedeelte van de video afhaken en stoppen. Na het dieptepunt stijgt de waardering weer langzaam maar gestaag tot de tweede minuut, waarna de waardering weer daalt. De belangrijkste redenen waarom bepaalde onderdelen van de video relatief laag scoren, is dat de inhoud niet aansluit bij de doelgroep. Veel van de informatie in de video blijkt al bekend bij de kijkers en ook is de informatie voorspelbaar. En als laatste vinden ze de video te traag.

De waardering van de ‘how-to’ video (rechts) vertoont eveneens een wisselende dynamiek. Bij deze video daalt de waardering in de eerste 32 seconden en daarna vertoont het een stijgende lijn. De waardering tussen seconde 0:56 en minuut 1:20 wisselt sterk, maar vanaf minuut 1:24 stijgt de waardering weer gestaag. Ook hier is gevraagd naar de redenen voor de relatief laag beoordeelde momenten. Wederom geven de kijkers aan dat de informatie niet bij hen aansluit . Ook deze video wordt te traag gevonden en als laatste spreekt de toon van de voice-over de kijkers niet aan.

Realtime likeability Branded channel

Betrokkenheid en lid worden van het kanaal

De betrokkenheid (engagement) van YouTube video’s wordt over het algemeen bepaald aan de hand van het aantal likes en comments op een video. Het gedrag (action) naar aanleiding van een YouTube video wordt meestal bepaald door het aantal kijkers dat abonnee wordt van een kanaal (zie onderstaande afbeelding). Aan de kijkers is daarom gevraagd of zij de video’s zouden willen liken, commentaar zouden willen achterlaten of abonnee zouden willen worden van het kanaal.

 

Liking and Intention

 

Opvallend voor beide groepen is dat de intentie om zich te abonneren op het YouTube kanaal niet veel van elkaar verschilt. Maar de kijkers die de ‘how-to’ video hebben gezien, zijn eerder geneigd de video te becommentariëren dan de kijkers die de instructievideo hebben gezien. Er is slechts een klein verschil aanwezig als het gaat om het liken van de video.

Conclusies

Hoe kunnen de video’s (de ‘how-to’ video en de instructievideo) op het kanaal op basis van dit onderzoek worden geoptimaliseerd? Allereerst zou de relevantie van de inhoud over de gehele linie kunnen worden verbeterd door de informatie meer diepgang te geven. De intro’s van de video’s kunnen spannender en sneller worden gemonteerd. De kijker moet immers verleid worden om het gehele filmpje zoveel mogelijk uit te kijken.

Ten tweede kan op basis van de waardering van de verschillende onderdelen ook de volgorde, waarin de informatie wordt aangeboden, worden verbeterd. Relevante informatie zou naar voren gehaald kunnen worden in de video. Ook het tempo waarmee de informatie wordt aangeboden, zou moeten worden verhoogd. Als laatste zou de toon van de voice-over kunnen worden aangepast door deze de tekst vlotter te laten inspreken. Door video’s te verbeteren, kan het YouTube kanaal worden geoptimaliseerd en zullen kijkers ook eerder interacteren met de inhoud van de video’s.
Mocht u vragen of opmerkingen, klik dan op de ‘comment’ knop onder deze blog.

Charles Vaneker
Klapper Communicatie
Senior Media & Research Consultant
Twitter: CharlesVaneker

 

 

Posted by Klapper  |  0 Comment  |  in : tv-trend, branded YouTube channel, online video, online video formats, Post-test, Pre-test, ReelRater

Trends in online video formats

Deze week werd door IMMovator het eerste Cross Media Café van dit jaar georganiseerd, met als thema online video formats. De onderwerpen varieerde van meer technische onderwerpen zoals 4k televisie en videoherkenning tot trends in online video formats. Als media consultant die vooral in online video formats is geïnteresseerd, was het even doorbijten om uiteindelijk bij de trends te belanden. Welke trends in online video formats kwamen zoal aan bod?

De online branded content video
Na de eerste twee sprekers bleek het programma toch meer samenhang te vertonen dan in eerste instantie gedacht. Uit het verhaal van EndeMol/Shine bleek dat branded video formats – veelal gebaseerd op bekende tv-formats – de aandacht hebben bij de televisieproducent. Er worden inmiddels voor verschillende partijen branded video formats geproduceerd waarbij de producent zelf het risico draagt. In feite biedt de producent ook video formats aan buiten de tv-zenders om, op eigen IP kanalen. Het levert weinig spectaculaire formats op, maar de online branded video formats zijn goed geproduceerd en gepositioneerd.

De online 360 graden video
NewBeTV – producent van (branded) video content als TheTubeShow en tv-programma’s als Who’s in Who’s Outs (BNN) – toonde hun eerste 360 graden video format (virtual reality) over het nieuwe Nederlandse EU voorzitterschap. Inhoudelijk niet een heel sterk format maar het toonde wel aan dat 360 graden video’s een nieuwe beleving kunnen geven voor kijkers op YouTube en Facebook.
Deze trend zal zich ongetwijfeld gaan doorzetten in veel verschillende video formats op online platforms en televisie. Vooral ook omdat je de 360 graden video kunt navigeren met de mobiele telefoon of tablet of met een navigatieknop in Youtube.

De online nieuwsvideo
Ook worden online nieuwsvideo’s verder ontwikkeld. Na de komst van het online nieuwskanaal VICE, komt nu ook NU.nl met een nieuwskanaal gebaseerd op het ‘burgerjournalistiek-principe’, dat ook wordt gebruikt door de regionale omroepen maar nu in een veel hipper jasje is gestoken. Nieuwsfilmpjes van tablet- en mobiele telefoongebruikers gaan live gestreamed worden (met 5 seconde vertraging) vanaf het NU.nl platform. Een mooie toevoeging aan de vele online nieuwskanalen in Nederland.

De online gepersonificeerde instructievideo
Niet alleen worden online nieuwsformats verder door ontwikkeld, maar ook de online instructievideo krijgt een nieuwe impuls vanuit de meer technische hoek. Het bedrijf Red Nun
maakt het mogelijk om klanten een gepersonificeerde video voor te schotelen van energiebedrijven zoals Essent. Zo worden de data uit het CRM systeem van Essent ‘ingelezen’ in de instructievideo om de klant in een animatie te laten zien wat hij/zij over een bepaalde periode heeft verbruikt en hoeveel hij/zij terugontvangt of moet bijbetalen.

De online interactieve video
Naast individualisering van de instructievideo, krijgen online video’s ook steeds meer interactieve mogelijkheden. Een bedrijf als Movietrader maakt video’s ‘klikbaar’ waardoor kijkers allerlei informatie kunnen opvragen tijdens het bekijken van een video.

Conclusie
De belangrijkste conclusie van deze interessante middag was eigenlijk dat online video een belangrijke nieuwe impuls krijgt door het gebruik van personificatie en interactiviteit. Ook inhoudelijk worden online video formats vernieuwd, dat vooral tot uiting komt in het gebruik van User Generated News Content in nieuwsvideo formats.

Charles Vaneker
KlapperCom Consultancy

Abonneer u op onze blog

(Videoclips bij deze blog )

(Presentatie EndeMol Shine )

(Presentatie NewBeTV )

(Presentatie NU.nl )

Posted by Klapper  |  1 Comment  |  in 360 graden video, burgerjournalistiek, IMMovator, instructievideo, interactieve video, IP-kanalen, nu.nl, online branded content, online video formats, tv-programma's, tv-trends, user generated content, Vice.

Zelf je huis bouwen is ‘amazing’

Het dagelijkse lifestyle magazine BinnensteBuiten (NPO2) wordt ook weer in januari 2016 uitgezonden en uitgebreid met een weekendeditie met hoogtepunten van de week. Elke aflevering bestaat uit 3 onderdelen: een zelfgebouwd huis, een gezond recept en een groen onderdeel in de vorm van een natuurwandeling of een tuin make-over. Prachtig om te zien hoe mensen hun zelfgebouwde huis tonen aan de kijker, hoe mensen vertellen over bonen die ze kweken, en hoe een boswachter de natuur in detail laat zien. Allemaal verhalen vol van bezieling, passie en trots.

Huizenprogramma’s als tv-trend zijn begonnen met de make-over programma’s die er nog in grote aantallen zijn, gevolgd door ‘huizenjachten’, waarin makelaars mensen helpen te (ver)kopen, en de laatste jaren is er een dimensie bijgekomen: het zelf bouwen. Naast de KRO/NCRV met BinnensteBuiten valt op dat vooral SBS6 zelfbouwprogramma’s uitzendt, zoals Je eigen droomhuis waarin het proces wordt gevolgd.

Engeland heeft al jarenlang zelfbouwprogramma’s. C4 zendt al 15 jaar lang Grand designs uit. Het programma is wereldwijd verkocht en is in Nederland te zien als De grote verbouwing (SBS6). Hierin gaat het om grote bouwprojecten waarin bewoners zelf hun architectonisch verantwoord huis bouwen waarin het gaat om stijl en design. Een tegenovergestelde vorm van zelfbouw is te zien in het andere C4 programma’s Amazing Spaces (sinds 2007). Hierin volgt presentator George Clarke mensen die een gebouw of iets geheel anders zoals een oude touringcar ombouwen tot een eigen woning. Het gaat hier juist om kleine ruimtes die zo efficiënt mogelijk worden verbouwd. Net als de bijzondere ruimtes zijn de verhalen ook ‘amazing’.

In de VS zendt HGTV al 15 jaar Extreme homes uit. Hierin worden bijzondere woningen over heel de wereld getoond aan de kijker, zoals ook een Nederlandse woonboot. Nu is de Tiny House Movement in opkomst daar, voor mensen die zich minder willen binden en/of willen minimaliseren. Sinds 2014 worden in Tiny House Nation en Tiny House Hunting (beide te zien op FYI) mensen geholpen kleiner te gaan wonen of een tiny house als vakantiewoning willen hebben. Het expert team van bouwers maakt hun droom waar.

De droom, de initiatieven, het eigen ontwerp, de natuurlijke materialen en de beeldende verhalen maken dit soort huizenprogramma’s boeiend. De programma’s sluiten aan bij de huidige trends als ambachtelijk, energieneutraal en hergebruik. Daarnaast sluit de snelle/kleine woningbouw aan bij maatschappelijke ontwikkelingen, nodig voor starters, vluchtende mensen uit oorlogsgebieden, en de oudere medemens die langer voor zichzelf moet zien te zorgen. Van ons mogen er in 2016 nog veel voorbeelden volgen op televisie.

Agnes Dijker
Charles Vaneker

Videoclips bij deze blog

Posted by Klapper  |  1 Comment  |  in : tv-trend, Amazing spaces, Binnenstebuiten, Channel 4, design, FYI, Grand Designs, HGTV, huis, Je eigen droomhuis, NTR, Tiny House Hunting, Tiny House Nation, zelfbouw
© 2018 Klapper Communicatie