Hoe trouw is de Nederlandse kijker in de vooravond?

Verschillende zenders hebben op maandag 6 januari 2014 de vooravondprogrammering gewijzigd, het tijdslot van 19:00-20:00 uur ziet er anders uit. Hoe zullen de veranderingen uitpakken? Hoe reageren de kijkers op de nieuwe programma’s op hun vertrouwde tijdslot? En bijna revolutionair is dat in de Ned.1 vooravond programma’s zijn verdwenen die meer dan 10 jaar het tijdslot hebben gedomineerd, zoals de gameshow Lingo, reality als Blik op de weg en docu-soaps als ‘n Huis vol.

De verhuizing van De Wereld Draait Door van Ned.3 naar Ned.1 is nu een feit. De dagelijkse talk-show start een half uur eerder om 19:00 uur om aan te sluiten bij het reclameblok voor het 8 Uur Journaal. Hoe zullen de vooral wat traditionele Ned.1-kijkers reageren? Voor het eerst sinds 10 jaar komen deze kijkers geen gemoedelijke docu-soaps en reality meer tegen voorafgaand aan het 8 uur Journaal. Een geheel ander genre staat ervoor in de plaats. DWDD is een snel schakelende talkshow over de actualiteit van de dag met catchy gesprekken, korte muziekfragmenten en veel gasten. De vraag is of de Ned.1 kijkers de nieuwe programmering zullen accepteren of blijven kiezen voor het meer vertrouwde genre, dat ze nu op Ned.2 vinden: Lingo om half 7, gevolgd door Man bijt hond en daarna lichte informatieprogramma’s als Recht in de regio, 10x Beter, Meldpunt.

Dit geldt ook voor de Ned.3 kijker. Als de DWDD fans niet meeverhuizen naar Ned.1, krijgen ze op Ned.3 in het vertrouwde tijdslot twee geheel nieuwe genres voorgeschoteld: een soap StartUp, gevolgd door een human-interest actualiteiten programma De Social Club, waarin BNN-presentatoren zich laten leiden door social media om mensen op TV te ontmoeten. Logischer qua genre was geweest om de volgorde om te draaien en om half 8 met De Social Club te starten (dat maakt de stap van DWDD minder groot). Maar bij de publieke omroep zal men het niet hebben aangedurfd de nieuwe soap StartUp om 8 uur tegenover de RTL4-soap GTST te zetten?

Beide nieuwe Ned.3 programma’s komen te staan tegenover de nieuwe real life soap Utopia dat om half 8 start op SBS6. Ja, de SBS6 kijker zal ook moeten wennen: ook hier zijn jarenlange reality formats (als Trauma Centrum) en docu-soaps (zoals Drukte in de dierentuin) langzamerhand gestopt, en hiervoor in de plaats krijgt men in 2014 dagelijks een real life soap.

Houdt de Ned.1 & SBS6 kijker vast aan het reality genre, dan kunnen ze nog bij RTL terecht. Op RTL5 wordt om 19:00 uur 112 Ooggetuige uitgezonden, gevolgd door reality over pandjeshuizen Even krap bij kas. En op RTL7 reality programma’s van de Britse en Amerikaanse politie: Politie op je hielen, gevolgd door Autodieven betrapt.

De vraag is hoe trouw de Nederlandse kijker is in de vooravond. Verhuist men mee met het programma(genre) of blijft de kijker de zender trouw? Wat wordt het resultaat van deze volksverhuizing? De publieke zenders met verhuizen en vernieuwen? SBS6 met de nieuwe wereld real life soap? Of RTL die het reality genre bij het oude laat?

Agnes Dijker
Twitter: agnesdijker
LinkedIn: Agnes Dijker

Posted by Klapper  |  0 Comment  |  in De Social Club, DWDD, Nederlandse kijker, Nederlandse televisie, reality, Startup, Utopia, vooravond

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2018 Klapper Communicatie