Entertain me ‘gewone kijker’

Vorige week werd bekend dat Channel4 op de Engelse TV een nieuw programma Britain at Dinner gaat uitzenden, waarin gewone mensen worden gefilmd als ze thuis in de keuken hun avondeten bereiden. Daarnaast is concurrent ITV1 in mei op zaterdagavond gestart met de show Let me entertain you, bestaande uit lipdub’s van vriendinnen, kind & ouders, van bedrijven, buren, etc. Presentator Michael Underwood kondigt in de show aan om welke muzieknummers het volgende keer gaat en iedereen kan aan de slag. Uploaden van clips kan via de site, evenals het stemmen op de beste lipdub van bedrijven. De beste ingezonden lipdub’s krijgen een plaats in de gemonteerde compilaties in de tv-show. Een simpel maar sterk idee, en heerlijk om naar te kijken.

Beide voorbeelden hoeven niet veel geld te kosten in deze tijden van bezuinigingen bij de omroep. Opvallend is dat de Engelsen niet snel bij de pakken neer gaan zitten, maar juist creatiever aan de slag gaan. Toen in 2008 de financieel-economische crisis begon, waren op televisie naast informatieve programma’s over geld ook hippe, trendy magazines met tips van kijkers zelf en challenges om geld te besparen op food, fashion, make-up en interieur. De creativiteit barst los en als kijker krijg je zin om ook aan de slag te gaan, het inspireert, net als de show Let me entertain you.

Het dagelijkse leven, de gewone kijker, de Engelse televisie heeft iets met ‘het gewone leven’. Niet voor niets komt daar het genre docu-soap vandaan: een vervolgverhaal van een of meerdere personen die een bepaalde periode worden gevolgd in hun dagelijks leven of werk. Zo onopvallend mogelijk gefilmd, toen aangeduid als observationeel filmen als een ‘fly on the wall’. De eerste docusoaps waren Airport (1996, BBC2) en Driving School (1997, BBC1).

En als kijker komen we steeds meer bij de mensen thuis, in alledaagse situaties. In 2014 bij Britain at Dinner in de keuken bij het avondeten. In Nederland zijn ook gewone mensen gefilmd in hun keuken tijdens het avondeten, namelijk als onderdeel van Man bijt hond (Ned.2 NCRV).

In 2012 had Channel4 het hulpprogramma Bedtime Live waarin ouders thuis – live tussen 19:00-20:00 uur – werden geholpen door opvoedkundigen vanuit de studio om hun kind(eren) in bed te krijgen. En, sliepen ze om 8 uur voor het einde van het programma? En in 2013 zond Channel4 Gogglebox uit. Hierin kregen we verschillende mensen thuis te zien die televisie kijken en daarbij commentaar leveren vanaf de bank, zoals ik en u ook waarschijnlijk gewend zijn te doen thuis. Dit format is nu ook in de VS te zien op Bravo als The people’s couch.
Channel4 en ITV1 schakelen de kijker in om zelf mee te doen, ze bieden de mogelijkheid tot uitzending: een win-win-situatie. Interessante televisie, sociaal en interactief, herkenning alom en zonder dure decors. Het is een positievere insteek dan alleen programma’s van de buis halen omdat er bezuinigd moet worden.

Agnes Dijker / Twitter: agnesdijker / LinkedIn Agnes Dijker

(Videoclips bij deze blog )

Posted by Klapper  |  0 Comment  |  in #Britain at dinner #Channel4 Gogglebox, Airport, BBC1, BBC2, Bedtime live, Driving school, ITV1, Let me entertain you, Man bijt hond, NCRV

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2018 Klapper Communicatie